Älgjakt i höst

Sugen på att ta dig ut på älgjakt? Då får du vänta till i höst då jaktsäsongen drar igång och dessutom ta dig dit där det är okej att jaga älg – såsom till Örebro län eller till Värmland där jakten är planerad att gå av stapeln även i år.

Älg vatten storAtt ge sig ut på jakt är ett bra sätt att röra på sig för att både få frisk luft och motion. Men huruvida älgjakten i höst kommer gå av stapeln eller inte har varit omdebatterat, men det är inte något man behöver oroa sig för i varken Örebro län eller i Värmland. Där är älgbeståndet så pass högt att det idag inte finns något som tyder på att jakten i norr skulle vara hotad. Men vad beror detta på? Enligt Karlskoga tidning handlar det om att man under fjolårets jaktsäsong endast sköt av 1 900 älgar trots att men faktiskt fått en tilldelning på 2 158 älgar. Det betyder att man endast fyllt upp 88 procent av sin tilldelade kvpot, och det räknas som en bra siffra som också gör att det i år kommer vara möjligt med älgjakt här. Men om några år kan det bli en helt annan historia.

Inte lönt att ens dra ihop ett jaktlag

En analys om älgjakten som ställts av Johan Stedt som arbetar som älgansvarig jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet i Värmland och i Örebro län är att det snart kan vara ont om älg här. Dock är detta inte något som är aktuellt nu eftersom man bromsat in rejält och skjutit av färre älgar än tilldelat, i alla fall i Örebro vilket är positivt. Men i Värmald är läget inte det samma. Här sköt man 3 256 älgar av en tilldelning på 4 200 älgar vilket bara uppgår 75 procent av vad de blivit tilldelade. Vad siffrorna också visar är dock att man skjuter färre älgar än förr och det beror på den allt ökande vargstammen i Värmland. Varje vargrevir tar omkring 120 älgar på ett år och eftersom reviren ökar så ökar också antalet tagna älgar vilket gör att jakten på älg måste minska. Så att antalet skjutna älgar halverats under de senaste fyra åren är föga förvånande av den anledningen. Inte heller är det konstigt att man om några år kanske måste minska älgjakten mer i och med att allt fler vargar tar älgen istället för människan – men för i år ska det dock inte vara några inbromsningar och det är fritt fram att ge sig ut i skog och mark för höstens älgjakt.