Använd rätt däck inför skidsemestern!

Om du planerat en skidsemester och ska bila upp till fjällen så är förmodligen packningen det viktigaste för dig att komma ihåg. Men hur ser det ut med vinterdäcken? En plötslig bilresa när snön kanske är borta i södra Sverige, och du redan funderar på att byta till sommardäck, kan kräva att du tänker om!

Den svenska skogen och marken kan ha en svår terräng i vinterväglag. Har du fel däck kan du både tvingas att böta samtidigt som din bil kan bli helt förstörd eller du råkar ut för en olycka. Så glöm inte vinterdäcken när det bär av!

byte av däckÄr det dags att byta?

Titta till dina befintliga vinterdäck innan du trycker på gaspedalen redo att möta vintern i fjällen. Det är framför allt mönsterdjupet som ska kollas eftersom du inte får köra med ett alltför utslitet mönsterdjup. Om det är mindre än 3 mm djupt är dina däck redo för ett byte eftersom djupet helst ska vara på 8 – 10 mm.

Känn också efter hur det känns att köra med dem då och då så att du inte några veckor senare kommer på att du borde ha bytt för längesedan. Om lusten till en skidresa helt plötsligt faller på så kommer du sannolikt inte ha tid att byta däck.

Dubbade eller dubbfria däck?

Idag kan du välja vinterdäck med eller utan dubbar. Dubbarna ger vanligtvis ett lite bättre fäste men anses som en aning mindre miljövänliga. Ett alternativ är de dubbfria däcken som ska ge ett bra grepp i snö och snömodd men som kan vara lite opålitliga på is där hellre ett dubbdäck ska användas. Om båda däcken används på barmark är de dock likvärdiga och framför allt dubbdäcken kan göra så att partiklar virvlar upp från gatan och orsakar miljörisker.

Båda däcken gör visserligen nytta på vinterväglag och även de dubbfria versionerna utvecklas i snabb takt för att vara lika bra och greppvänliga som sina dubbade kusiner. Vad du än väljer, ta inte de billigaste varianterna. Tänk även på att de bästa däcken ska sitta på bilens bakdel för att undvika sladd och halka.