Dra på cykelsemester

Friluftsliv av olika slag har blivit mer och mer populärt på senare tid och intresset för att cykla istället för att ta bilen är allt trendigare. Cykelsemester i Sverige är en upplevelse utöver det vanliga, och det finns faktiskt massor av platser i landet värda att besöka. Vad behöver man tänka på inför en cykelsemester?

Intresset för att cykla har sannerligen ökat och många cyklar mycket till vardags, som alternativ till andra transportmedel. Vissa cyklar även utomlands, vännerna Eddy Proca och Thomas Forsstedt cyklar från Växjö till Paris för välgörenhet. De berättar för Sveriges Radio att 1500 cyklister från 38 olika lag i Team Rynkeby kommer att cykla från fem olika länder och sedan avsluta och mötas upp i Paris. Detta görs helt volontärt och i syfte att samla in pengar till barn som drabbas av cancer. Pengarna kommer från sponsorer eftersom det blir ett stort medialt pådrag kring händelsen. Förra året samlades nästan 3,5 miljoner in till ändamålet.

En semester på cykel runtom i Sverige

Det låter som en dröm, eller hur. Det som gäller för detta är för det första inte så mycket annat än att ha koll på vart man ska, vart man kan övernatta och lagar och förordningar kring att röra sig i naturen. Allemansrätten måste man ha koll på och likaså trafiklagar, eftersom man som cyklist ofta cyklar med den andra trafiken. Rätt kläder är a och o och det gäller att rusta för både regn, rusk och soliga varma dagar. Ett första hjälpen kit med plåster och bandage är avgörande för resten av semesterns gång i fall olyckan skulle vara framme. Ett bra tält är nödvändigt oavsett hur man hade tänkt att sova, tänk om platserna på vandrarhemmet är slut?

Proffsig utrustning underlättar

Bland det viktigaste är att ha bra utrustning lämpade för långa turer på cykeln. En bra hjälm, rörliga kläder som andas och en proffsig cykel finns på cykloteket.se. Nedan visar experter hur du ska tänka kring val av pedaler till din cykel.