När man är ute på vandring, inte minst i fjällvärlden, är utrymmet i ryggsäcken begränsat. Dessutom är det viktigt att hålla ned vikten, för att få en så behaglig vandring som möjligt. Därför är det populärt med frystorkad mat på vandringar. Denna typ av amt har dock några nackdelar: den är dyr, och det kan vara svårt att hitta passande friluftsmat för allergiker.
Ett alternativ kan då vara att göra friluftsmaten själv. Det är faktiskt inte så svårt som man skulle kunna tro. Riktig frystorkning kräver speciella maskiner, som kostar mycket pengar, är skrymmande och energikrävande. Däremot kan man, med enkla medel, torka maten hemma innan man ger sig iväg. Precis som när man använder frystorkad mat räcker det då med att tillsätta kokande vatten när man ska äta maten. Och precis som med frystorkad mat ser det sällan särskilt aptitligt ut. Däremot kan mat som förberetts på detta sätt vara både god och näringsrik.
Man kan torka nästan vad som helst, men för att det ska gå snabbt att tillreda rätten när man är ute i skogen eller på fjället bör man välja mat som redan är tillagad, eller som går snabbt att tillaga. Några andra saker att tänka på är följande:
Maten ska kunna ta upp det varma vattnet enkelt. Därför bör den vara fördelad i bitar som är tunna och porösa. Av denna anledning är snabbnudlar eller snabbmakaroner bättre än grövre pasta, som kanske ska kokas i tio minuter.
Maten bör ha högt energiinnehåll i förhållande till vikten. Exempel på livsmedel som uppfyller detta krav är torkad korv, gräddpulver och couscous. Överlag bör man inte vara rädd för att blanda livsmedel från olika länder, för att få en bra mix. Glöm inte att det mesta smakar bättre ute i naturen.
Komponera en måltid
Att sätta samman en måltid med torkade ingredienser är egentligen inte svårt. Det är dock viktigt att man tänker igenom i förväg vad måltiden ska innehålla. Eftersom måltiden ska ge energi är det viktigt att den innehåller protein, kolhydrater och fett. Proteinet kan komma från vegetabilier som bönor, ärter eller linser, som kokats, torkats och krossats, eller från torkat eller konserverat kött eller fisk. Rökning är en annan metod som länge använts för att konservera animaliskt protein.
Kolhydrater är också viktigt. Couscous behöver inte kokas, men man kan också koka, strimla och torka potatis, eller helt enkelt använda pulvermos. Det är kanske inte det godaste alternativet, men det fungerar. Slutligen behöver man fett. Tänk på att inte använda fett som kan härskna. Smör fungerar bara att ta med sig när det är kallt ute, medan olja fungerar året om, såvida det inte är väldigt kallt. Andra alternativ är ghee eller kokosolja. Man kan antingen ha fettet i en stor förpackning, eller portionsförpacka det till varje måltid.
Man kan t.ex. torka tonfisk från burk, och blanda med snabbris eller couscous. Glöm inte att också packa ned kryddor, och gärna lite olja också. Annars kommer maten inte att smaka någonting. Konsistensgivare är inte alltid nödvändigt, det beror på vad måltiden innehåller i övrigt.