I skogen med en pigg hund

Ute i naturen är det härligt att vara, och det gärna med en hund eller två som trogna följeslagare och goda vänner. För att sedan ha pigga och energifulla hundar som också är friska och hälsosamma så är det givetvis bra med nyttig och bra hundmat.

HundvårdI ST kan vi läsa hur du väljer rätt foder till din jakthund, för det är nämligen en hund som måste vara på alerten och mätt på riktigt bra mat. Men vad som också är viktigt är hur man under jaktdagen utfordrar hunden.  Tips som vi får är bland andra dessa:

  • Ge huvudmålet på kvällen, och bara en liten portion på morgonen innan jaktdagen börjar.
  • Ha med något energirikt till hunden under dagen, med mycket fett som ges som snacks i små portioner fördelat över dagen.
  • Om du ska jaga flera dagar så ge gärna maltodextrin eller annan kolhydrat direkt efter aktivitet när cellerna i kroppen fortfarande är öppna, helst inom en timme.
  • Det är viktigt att hunden dricker ordentligt och ofta finns ju vatten i markerna så att hunden klarar att reglera det själv. Om hunden är dålig på att dricka kan man droppa lite grädde i vattenskålen eller blanda i lite kattmat

Smart hund och söta rävar

Sedan kan vi även läsa om hundar som är extremt smarta, det kanske inte bara beror på foder som Eukanuba men det skadar ju inte med riktigt bra hundmat. I DN kan vi läsa om en hund som lärt sig fler än tusen ord och kan sortera ord i olika kategorier.

I Allehanda kan vi vidare läsa om andra små sötnosar som man kan stöta på i skogen, nämligen fjällrävar. I år har hela 29 valpkullar hittats och dessa fridlysta djur utfodras som stöd med hundmat, något som visat sig vara väldigt välfungerande för kullarnas och rasens hela tillväxt i området.