Köra bil på vintern rätt

Att köra bil kan både vara roligt och avslappnade på samma gång. Under tiden fordonet tar en från punkt a till b går det också att lyssna på en skön ljudbok, podd, musik eller något annan som får en att må bra. Samtidigt finns det mycket med säkerheten att tänka på.

”Ha på bra däck, håll avstånd. De två åtgärderna kan rädda många liv.”

Det går att säga mycket om bilkörning, men i slutändan är det viktigaste alltid säkerheten. Både för den som kör samt för alla de tusentals medtrafikanter. Vad gäller då att tänka på för bilsäkerhet, särskilt under vinterväglag? Till att börja med är det klokt att ha bra och säkra vinterdäck på sin bil. Det kallas många gånger för den billigaste livsförsäkringen som går att skaffa.

Bra vinterdäck kommer göra att bilen stannar i tid, vilket är viktigt, men det finns andra saker som påverkar. Avståndet till fordonen framför är också centralt. Hur bra däck bilen än har gör det ingen nytt ifall ens bil måste tvärbromsa tio meter bakom en annan.

Packa rätt i bilen

Ha på bra däck, håll avstånd. De två åtgärderna kan rädda många liv. Men ibland är olyckan framme oavsett hur försiktig personen i fråga än har varit. Då är det bra att även ha hunnit planera för en eventuell krock.

Då är det centralt i hur bilen har packats. Se till att undvika vissa saker. Till exempel som att inte lägga tung last över ryggstödet som kan riskera att slungas framåt. Det är även att rekommendera att lägga den tyngsta lasten så långt ner som möjligt, för att undvika att den flyger omkring vid en eventuell krock.