En aktivitet som är bra för både motion och tanke, men dessutom härlig för att den utspelar sig djupt inne i våra svenska skogar – är jakt. I dag skriver vi om just detta och om hur det är skillnad på älg och älg.
Ja, när en funderar på att börja jaga är det en hel del förberedelser som står för dörren, så som att ta jaktlicens men även att köpa erforderlig utrustning. Att köpa jaktkläder är en del av det hela det också, samt att lära sig använda allt med den kunskap som finns, i exempelvis ett jaktlag. Sedan gäller det att ha is i magen och vara lugn, samt givetvis att ha god syn. En aktivitet med skogen som spelrum helt enkelt.
I ÖP kan vi läsa om hur det faktiskt är en skillnad mellan älg och älg, och det som ligger bakom detta är hård jakt som stammar utsattes för på 1800-talet. Skillnaderna kan hittas i generna och mellan norr och söder blir de tydligast, gränsen går jämsmed Dalälven. Forskare kallar det för genetiska fotavtryck som kommer sig av kraftig jakt, som inte utförts med planering och samma kunskap om ekologi, som det förhåller sig i dag.
Fotbollen och älgjakt – hand i hand
En som gillar att jaga, både älg och vildsvin, samt att fiska gäddor – är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. I en artikel i Aftonbladet kan vi läsa om hur han inför förra julen sköt sin första älg, på plats i Åre. Det kommer förmodligen bli ännu fler sådana eftersom verkar ha Zlatan fått smak för jakt och att det är en form av rehabiliteringsträning mot skador på ljumskar och liknande. För ibland, särskilt på elitnivå, rör man på sig nästan för mycket – vilket visar sig på slitningar i leder och knän, lagom är som alla vet det bästa.