Snön ligger kvar i Norrbottensfjällen

Vandrare i SarekDen sena sommaren gör att snön ligger kvar i många delar av fjällvärlden, framför allt i Norrbotten. Det kan ställa till problem för de som tänker fjällvandra under semestern.

De som bor i de södra delarna av landet tycker kanske att sommaren borde komma snart. I de norra delarna av landet är det fortfarande vinter, och det ligger mycket snö kvar. Detta innebär att det kan vara svårt att ta sig fram, även på de leder som underhålls av staten. Bland annat kan utsättandet av pålyftsbroar komma att försenas. Normalt sätts de ut senast 1 juli, men i år kan det komma att ske ännu senare. Frånvaron av pålyftsbroar påverkar inte samtliga vandringsleder i fjällen. Totalt rör det sig om ett tiotal broar.

Sommaren kommer dock att komma även till Norrbottensfjällen, och då kommer vattenflödena att bli höga i bäckar och jokkar. Mest dramatisk kommer effekten att bli om smältningen sker snabbt, men oavsett om det går snabbt eller långsamt kommer det att bli blött i markerna. Här finns också ett klipp om läget i Norrbottens fjälltrakter. Läs också Länsstyrelsens information om snöläget i fjällen.

Vandrarna har kommit

De första vandrarna är dock redan på plats i fjällen, trots snön. Detta innebär inte att det är farligt att vandra i fjällen, men det kan vara farligt att befinna sig på fel plats vid tillfälle, om snösmältningen går snabbt.

Har man inte bokat in sin vandring ännu kan det vara klokt att vänta till slutet av sommaren, eller början av hösten. Man behöver inte sätta av en hel semestervecka för ändamålet. Bor man i södra Sverige kanske det är lite väl omständligt att bege sig till fjällen i Norrbotten, men man kan även fjällvandra längre söderut, under en kortare period. I Helsingborgs dagblad finns en guide för den som vill vandra under en långhelg i Jämtlandsfjällen.