Att låta semestern vara ett friluftsäventyr istället för ett allmänt jäsande på en överbefolkad strand långt borta i något exotiskt land blir allt mer populärt. Många väljer att tillbringa sina lediga dagar ute i skog och mark. Men detta görs ändå inte helt utan risker. Vill det sig illa kan det hända att man på grund av att man till exempel skadat sig eller gått vilse inte förmår ta sig tillbaka till civilisationen. Då är det viktigt att ha koll på vad man ska ha med sig för att klara sig så bra som möjligt tills man blir räddad.
Navigationsutrustning, eller på ren svenska, karta och kompass är en av de absolut vikigaste sakerna ett överlevnadskit kan innehålla. På så sätt kan du, även om du är osäker på din position ta sikte på stora landmärken som till exempel berg och kunna hitta tillbaka till civilisationen innan läget blir akut. Vill man fuska lite är ju en GPS kanske inte helt fel att ha med sig.
Se till att ha med dig signalutrustning och med rikligt med mat
En av de absolut vikigaste sakerna när man har gått vilse eller på annat sätt fastnat ute i vildmarken är något som kan få andra att förstå att du är i fara och behöver hjälp. En hederlig mobiltelefon fungerar i de allra flesta fall. Men befinner man sig i ett avlägset område utan mobilnät, eller om man bara vill vara lite extra dramatisk finns till exempel speciella nödraketer man kan skicka upp för att få omgivningen att förstå att man är i fara och behöver undsättning. Det som troligen kommer att ta slut först om du går vilse är maten. Och när maten börjar ta slut försämras vår förmåga att lösa problem. Så även om du bara är vilse i en halv dag så är risken att du gör något dumt som till exempel kan leda till att du skadar dig mycket större om du inte har extra mat med dig, på grund av din kraftigt nedsatta förmåga att fatta kloka beslut med för lite näring i kroppen.